14.1.15

ΣΟΥΗΔΙΑ: ''Πες οτι αγαπας τους ναζι! Πες το!''

John Hron 

Xθες σε μια τηλεοπτικη εκπομπη ακουσα για μια τραγικη περιπτωση που συνεβη 20 χρονια πριν και δεν ειχε τυχει ν ακουσω.  Αναφερομαι στη περιπτωση του John Hron.

Ο John, γεννηθηκε στις 25 Ιανουαριου του 1981 στο Κοde, Göteborg και έχασε τη ζωή του στις 17 Αυγουστου του 1995, στη λιμνη Ιngertorpssjön,  στη περιοχη Kungälv, Göteborg.  

Το μολις 14χρονο αγορι απο τη Σουηδια βασανίστηκε και δολοφονήθηκε από τέσσερις νεαρούς νεοναζιστες  στις 17 Αυγούστου του 1995. Ενα μήνα πριν το θάνατό του, ο John είχε κερδίσει ένα χάλκινο μετάλλιο στο εθνικό πρωτάθλημα κανό νεων.

Ο John ειχε παει κάμπινγκ με ένα φίλο του στη μικρή λίμνη Ingetorpssjön κοντά στην πόλη Kode, στο Kungälv. Τοτε τέσσερις νεαροί ηλικίας 15, 17, 18 και 18 χρονων, εμφανίστηκαν. Όλοι τους είχαν διασυνδεσεις με νεοναζί. Ο John ήξερε εναν απ αυτους, τον νεότερο, τον Mikael, από το σχολείο. Ο Mikael ήταν γνωστος στο σχολείο για την εκφοβιστικη συμπεριφορα του. 
"Πρέπει να έχω φοβησει μέχρι και το τελευταίο παιδι σ αυτό το σχολείο», περηφανευοταν, συμφωνα με  δικη του ομολογια. 
Ο  14χρονος John, που ηταν παντα ενα παιδι που ελεγε τη γνωμη του φανερα, είχε παλιοτερα έρθει σε σύγκρουση με τον Mikael. Τελικά ο Mikael απείλησε να σκοτώσει τον John. Εκείνο το βράδυ, απειλησε να χτυπησει τον John αν δεν ελεγε ότι ''αγαπάει τους Ναζί'' (!)
Το παιδι αρνήθηκε φυσικα να πει κατι τετοιο και τελικά τον εριξαν στο νερό. Ο John άρχισε να κολυμπαει μακρια. Φώναζαν στον John να ερθει πίσω, αλλά δεν τους απαντουσε. Στη συνέχεια απείλησαν να σκοτώσουν τον φίλο του, αν δεν ερχοταν. Ο John φοβηθηκε για τη ζωη του φιλου του και κολύμπησε πίσω.

Τα βασανιστήρια συνεχίστηκαν και δύο από τους δράστες τον κλωτσουσαν στο κεφάλι για αρκετά λεπτά.  Αφού το παιδι έμεινε αναίσθητο, έριξαν το χιλιοχτυπημενο σώμα του John στο νερό, οπου βυθιστηκε στον πυθμένα της λιμνης και πνίγηκε. 
Ο φίλος του, Christian, το σκασε και στη συνεχεια ειδοποίησε τις αρχές. Ο John Hron πέθανε στις 17 Αυγούστου του 1995 και έλαβε, μετά θάνατον, το  Βραβείο του συγγραφεα Stig Dagerman για την ελευθερία του λόγου και την παγκόσμια ειρήνη. Οπως ειπαν "... για το θάρρος του, ακόμη και σε βάρος της ίδιας του της ζωής, να αντισταθεί στο κακό."


Στο δικαστήριο, ο 18χρονος που ήταν το κύριο πρόσωπο πίσω από τη δολοφονια καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλακή για φόνο. Αποφυλακιστηκε την 1η Ιανουαρίου του 2001. Ο 15χρονος καταδικάστηκε 5 χρόνια εγκλειστος σε ιδρυμα. Οι άλλοι δυο καταδικάστηκαν σε 10  και 4 μήνες αντιστοιχα σε φυλακη. 

Η υπόθεση ξεσηκωσε ολη τη Σουηδία. 

Το εξωφρενικο ειναι οτι και μετα θανατο οι ναζι συνεχισαν..Ο τάφος του John Hron έχει από τότε βεβηλωθεί πολλές φορές, oπως ελεγε, στο ντοκυμαντερ, ο τραγικος πατερας του παιδιου, Αντον, Τσεχοσλοβακικης καταγωγης, που ειπε οτι του στερησαν ο τι πολυτιμοτερο ειχε στη ζωη του και δεν επαυε να επαναλαμβανει οτι οι δολοφονοι του ηταν ''δειλοι ναζιστες'', που ποτε κατα τη διαρκεια της δικης δεν μετανοιωσαν για τη δολοφονια..Δεν ζητησαν ποτε συγχωρεση, ουτε καν σταματησαν μετα την αποτροπαια πραξη τους να βεβηλωνουν τον ταφο του παιδιου. 
Ο πατερας του ειπε οτι φροντισε και δεν μπορουν, πια, να συνεχισουν, εξ αιτιας του ανθεκτικου υλικου που αντικατεστησαν αργοτερα.

Οι γονεις του John
Ο θάνατός του John δεν μπορεί να είναι εντελώς χωρίς νόημα και στη μνημη του γιου τους ξεκινησαν οι γονεις του ομιλιες κατα του ναζισμου, σε σχολεια, οπως και μια πρωτοβουλια επισης οπου επιβραβευονται ατομα που επιδεικνυουν  θαρρος και ειναι εναντια στη βια και τον ναζισμο. 

Ας μη ξεχναμε οτι ολοι εχουμε ευθύνη για την κοινωνία που ζούμε δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στον φρικτο, επώδυνο θάνατο του John αλλα και οσων αλλων ''εφυγαν'' αδικα απο ναζιστες και να συνεχισουμε σαν να μη συνεβει τιποτα.

Από εμάς εξαρτάται σε ποια κοινωνια θέλουμε να ζήσουμε. Μια κοινωνια όπου τα παιδια θα μπορουν να ζουν ελευθερα, χωρις φοβο και καταπιεση γυρω τους. Αν θέλουμε ομως μια τέτοια κοινωνία, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και θαρραλέοι όπως ο John. Πρέπει να δείξουμε ότι υπερασπιζομαστε το δικαίωμα ολων στη ζωή και την ελευθερία.

Πρέπει να θυμόμαστε τον John Hron,  ένα θαραλλεο αγόρι που αρνήθηκε να υποταχθει στους ναζιστες και εδωσε μεχρι και τη ζωή του για το δικαιωμα αυτο.


3 σχόλια:

  1. Απίστευτη ιστορία στην πολιτισμένη δύση και μάλιστα στην πολυθρήλητη σκανδιναβία που φημίζεται για τον πολιτισμό και την ανοχή της

    Οι Μπρέιβικ δυστυχώς ξεπηδούν όσο τους αφήνουμε

    Το τσακίστε του ναζί τελικά δεν πρέπει να μένει μόνο ως σύνθημα (;)

    Τι να πει κανείς!

    Τελικά τι έγιναν οι δολοφόνοι του παιδιού; Τι κάνουν τώρα αυτοί οι άνθρωποι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το αυγό επωάσθηκε, δυστυχώς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπέρα Ελβα! είναι αλήθεια οτι τον τελευταίο καιρό διαβάζω ολο ένα και πιο πολλά κείμενα και άρθρα για νέους που έχουνε προσχορίσει ή έχουνε διασυνδέσεις σε νεο-ναζιστικές παρατάξεις. Στην Γαλλία μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ολο και περισσότερο ευρωπαίοι τάσονται ενάντια στους μουσουλμάνους και στους ''μη χριστιανους'' που θεωρούνται υπεύθυνοι για οτιδήποτε συμβαίνει στην Ευρώπη. Μ'εχρι στις συγκετρώσεις φοιτητών στην σχολή μου οι ναζί πληθαίνουνε κάνοντας την κατάσταση τρομακτική και απελπλιστική. Την τελευταία φορά που έγινε η προσομοίωση της βουλής των φοιτητών στο πανεπιστήμιο μου , υπήρχανε 4 νεο-ναζί που μηλούσαν για τον έλεγχο τψν συνόρων της ευρώπλης απο ανεπιθήμητες ρατσες και την δημιουργία μιας αστυνομίας που θα εκπαιδεύεται σαν στρατός. Φυσικά οι αντιδρασεις απο τις άλλες παρατάξεις δεν άργησαν να φανούν φωνάζωντας έξω οι ακραίοι......ελπίζω την επόμενη φορά να μην να είναι λιγότεροι ή τουλάχιστον να μην προτίνουν ακραίους νόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)