11.3.14

ΣΟΥΗΔΙΑ: Για τη πρόσφατη ναζιστική επίθεση στο Malmö!




LΜÖ- Μετά την δολοφονικη επιθεση το Σαββατοκύριακο, απο ναζιστες, εναντια σε 6 ατομα, (4 ανδρες και 2 γυναικες), ανημερα της γιορτης για τη Παγκοσμια Ημέρα της Γυναίκας ενας 25χρονος, ένα νεαρος αντιφασιστας, ενα γνωστο και αγαπητο στη περιοχη του ατομο, γνωστο για τους αγωνες που εδινε καθημερινα, αυτη τη στιγμη παλευει να κρατηθει στη ζωη! Οι γιατροι τον εχουν υποβαλλει σε τεχνητο κωμα επειδη φερει τραυματα στο κεφαλι. Οι φιλοι του, μετα το μαχαιρωμα των θυματων στην Möllevångstorget, εφτιαξαν ενα graffiti με το συνθημα «κρατησου στη ζωη, Showan!».

Eκτος απ οσα συνεβησαν και τα media στη Σουηδια επικριθηκαν σφοδρα σχετικα με το πως καλυψαν το γεγονος.

«Πειτε τα πράγματα οπως είναι. Ένα φτυάρι είναι ένα φτυάρι και ένας ναζι είναι  ενας Ναζί!», λέει Özz Nûjen, γνωστος Κουρδος κωμικος, στη Σουηδια, εφ οσον σε αρκετά ΜΜΕ αναφέρεται το γεγονος ως μια «σύγκρουση μεταξύ ακροδεξιών και αριστερών», ενω εφημεριδες οπως η Sydsvenskan, η Aftonbladet, η Expressen κ.α, μιλουν καθαρα για ναζιστικη επιθεση οπου συμφωνα με την Expressen τουλαχιστον δυο απο τους τρεις υποπτους ειναι ναζιστες!


Είναι κάτι που αναστάτωσε πολλούς, ειδικά καθώς το περιστατικό δεν είναι απομονωμένο. Ακόμα πιο πρόσφατα, χθες οταν οι μαθητές επεστρεψαν μετα το Σαββατοκυριακο στο σχολείο Vasa
Real, στη Στοκχόλμη, όπου υπάρχουν εβραϊκές τάξεις γυμνασίου, ειδαν οτι υπήρχαν ναζιστικα γκράφιτι στην πρόσοψη του σχολείου τους!


-Σ αυτή την περίπτωση, οι μόνοι που είναι ακραίοι ειναι οι Ναζί, λεει ο Özz Nûjen.  Το να παει κανεις σε μια διαδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας –μηπως θεωρειται κι αυτο.. ακραιο, ρωταει ο Nûjen.

Αλλά ο υπεύθυνος εκδότης του κρατικου καναλιου SVT Nyheter,  Ulf Johansson, υπερασπίζεται την προσεκτική προσέγγιση των γεγονοτων.

-Είτε πρόκειται για βόμβες στη Βοστώνη, ή μια βίαιη επίθεση στη Στοκχόλμη , πάντα τόσο σε αυτο το ειδος των ειδησεων αναφέρει κανεις ότι προς στιγμη γνωρίζει ελάχιστα για τα γεγονότα, λέει .

 
Στοκχολμη: Aπο τη διαδηλωση αλληλεγγυης εναντια στις επιθεσεις!

Παρ ολο που το κόμμα Svenskarnas parti, που εχει ναζιστικες ριζες, παραδεχτηκε στην ιστοσελιδα του οτι τρια μελη τους ηταν αναμεμιγμενα στην επιθεση, το καναλι SVT την Κυριακή ηταν επιφυλακτικοί με το να τους ονομασουν Ναζί!!  Μεταξύ άλλων , με βάση τις πληροφορίες της αστυνομίας απο τη περιοχη Skåne σχετικά με το πώς η βία ειχε εξελιχθει.   

-Εάν διαπιστωθεί ότι ηταν μια ναζιστική επίθεση, τότε θα πρέπει να έχουμε πολύ καλές πηγές που λένε ότι είναι πραγματικά έτσι , λέει ο Ulf Johansson.

Αλλά ο Özz Nûjen λέει ότι, όταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι ασαφη , είναι μια απειλή για τη δημοκρατία .

-Πρεπει να αναφερει κανεις τα γεγονοτα οπως είναι. Και αν δεν ξέρεις τι εχει συμβει - γιατί να πεις κάτι που δεν έχει συμβεί ; Τοτε αυτό είναι ένα ψέμα, τότε ο άνθρωπος ψευδεται.

Είναι κάτι που αρνειται ο Ulf Johansson που ισχυριζεται οτι αυτο ειναι μονο η γνωμη του Nûjen.

-Δεν λεμε ψέματα , αλλά αναφερομαστε στο γεγονος με βάση τις πληροφορίες που έχουμε. Επειτα είναι προφανές ότι ο Özz Nûjen εχει ασχοληθει πολυ με αυτη την υποθεση. Αλλά μπορούμε ν αναφέρουμε μόνο τα γεγονότα που συμβαινουν, λέει.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κυβέρνηση θα επρεπε να είχε μια συνολική στρατηγική για την πρόληψη κάθε είδους βίαιου εξτρεμισμού – και προς τα  δεξιά και προς τα αριστερά. Η Πολιτιστικη συντάκτρια της Expressen, Karin Olsson, σημειώνει στο στούντιο  με τα Νεα του Πολιτισμου οτι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους δημοσιογράφους να μενουν μονο στα γεγονότα καθαυτα οταν αναφερονται στο θέμα.

Κανει ομως επίσης κριτική στην κυβέρνηση για την σχετικα νέα μελέτη που δείχνει ότι κάποιος πρέπει να έχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την πρόληψη κάθε είδους βίαιου εξτρεμισμού:  

-Ο κίνδυνος είναι ότι φτανει κανεις να συγκρίνει μήλα με  αχλάδια . Αυτές είναι οι ομάδες που σε μερικς περιπτωσεις έχουν κοινους παρονομαστές . Υπαρχει εξωκοινοβουλευτικη βια, έχεις βία. Στη συνέχεια, όμως υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ιδεολογία και τους ανθρώπους που αφορά. Πιστεύω λοιπόν ότι ειναι υποχρεωμενος κανεις να κανει δύο διαφορετικές έρευνες, λέει η Olsson.

Απο την διαδηλωση αλληλεγγυης και καταδικης των επιθεσεων, στη Στοκχολμη





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)